Kara liste sorgulaması nasıl yapılır, Bankalar 90 günü aşan gecikmeler sonucunda tahsil edemedikleri borcu hukuksal olarak almak için hukuksal işlem yürütürler. Bankaya olan borcunuz bu duruma düştüğünde sizde kara listeye girerseniz.
Banka müşterisi olduğunuz da ve bankaların sağladığı ve kullandığınız hizmetlerin örnegin krediler, kredili mevduat hesapları ve kredi kartları sizlere bazı sorumluluklar yüklemektedir. Bu konudaki kriter, hesaplara ait borçların periyodik olarak düzenli ödenmesidir. Ödemelerde düzensizlik ve aksilikler kara listeye girmenize yol açabilir. Ödemelerdeki gecikmeler öncelikle gün sayısına faiz işletilerek belirli bir düzeye kadar olağan sayılmaktadır.Bu gecikmelerle ilgili sınır 90 gündür. Bu limiti aşan gecikmeler sonucunda bankalar tahsil edemedikleri borcu hukuksal olarak almak için gerekli mercilere başvurur. Bu durumda kara listeye girersiniz. Mahkeme sürecine giren borçlar Merkez Bankası’na bildirilir. Merkez bankası borçlunun sicilini kara listeye alır. Kara listeye isminiz girdiğinde bankaların hiçbir kredi ve promosyonlarından yararlanamayız. Kara listeden çıkmak ise kolay değildir.
Kredi Sicilimizi Nasıl Temizleriz ?
Daha önce ödeyemediğimiz kredi ve kredi kartı borçları sicilimize işlenmektedir ve bizim için var olan veri havuzlarında biriktirilmektedir. Kredi çeken banka müşterilerinin kredi çekebilmesi için halk arasındaki tabiri ile ”kırmızı kalem yememeleri” gerekmektedir.
Kredi sicilimizi temizlemek için en az 5 yıl beklemek gerekmektedir. Bu süre zarfında bankalar size yine kredi vermeye yanaşmayacak ve ürünlerinden yararlanmanıza izin vermeyecektir.Bu 5 yıllık süre zarfında önce borçlarınızı ödemeniz sizin lehinize olacaktır.
Esasen kredi verilirken sicilden çok kredi puanınız baz alınır ama yetersiz bir puanınız varsa şansınız yoktur.
Devlet tarafından sicil affı da gelebilir, bu işinizi kolaylaştırabilir ve Merkez Bankası’ndaki siciliniz temizlenebilir. Fakat diğer bankaların bilgi havuzlarında siciliniz halâ saklanmaktadır.
<
Banka kara listesinden kaydınızın kaldırılması için öncelikle yasal takibi kaldırmış olmanız gerekmektedir.
Aksi durumda takibe alındığınız tarihten başlamak üzere 10 yıl boyunca hiçbir bankacılık işleminden yararlanamayacağınız gibi, hesaplarınıza para giriş olduğu anda bloke edilecek, borcunuza istinaden borçlu olduğunuz hesaba aktarılacaktır. Kara liste hakkınızda tutulan risk raporudur.
Sonraki süreçte yeniden kredi kullandığınızda, minimum 1 sene boyunca düzenli ödeme yapmanız şarttır. Bunu başarmak için ipotekli kredi kartı kullanabilirsiniz.Kara listede olduğunuz için üzerinize kayıtlı malları teminat göstererek, bu katılığı esnetebilirsiniz.
Kara Liste Nasıl Sorgulanır ?
Kara liste sorgulama işlemini Merkez Bankası’nın sunduğu sistem üzerinden yapabiliriz. Merkez Bankası’ndan kara liste sorgulama talebinizden sonra durumunuzu netleştirecek bilgilere ulaşabilirsiniz. Ayrıca borç mahkemeye intikal etmek üzere avukata verilmişse kara listeye alındınız demektir.
Merkez Bankası’nın 1211 sayılı kanunla belirtilen şekilde gerçek ve tüzel kişilere ait karşılıksız çek, negatif nitelikte ferdi kredi ve kredi kartları, protestolu senetleri ve risk bilgilerini kaydettiği bir veritabanı bulundurmaktadır. Halk arasında ”kara liste” denilen şey burada kayıt altına alınmış olma durumudur.Söz konusu veri tabanı tüm bankaların ve kredi kurumlarının erişimine açıktır.Bir dilekçe ile Merkez Bankası’na başvurularak ;
-Talebinizi açıkça belirtin.
-Şahsen yada vekiliniz aracılığı ile yazışma adresinizi bildirin.
-Tüzel kişi iseniz imza sirkülerinizin fotokopisini ekleyin.
-T.C kimlik numaranızı belirtin.
-Nüfus cüzdanı veya pasaport gibi geçerli bir kimlik belgesi fotokopisini ekleyin.