Kiralık kasalar güvenli mi ve eğer öyleyse ne kadar güvenli? Bildiğiniz gibi bankalar tarafından ücretli bir hizmet olarak sunulan kiralık kasa uygulamasının çok fazla güvencesi yok. Bankanın kendisi dahi kiralık kasada ne olduğunu bilmediği için buradaki ziynet eşyaları, evrakları ya da paraları teminat altına almıyor.
Olası bir yıkım, yanma, soygun vb durumlarda kiralık kasadaki emanetler güvencesiz kalmış oluyor. Peki bu durumda kiralık kasa kullanmak mantıklı mı? Kiralık kasalar ne kadar güvenli?
Kiralık Kasalar Hakkında Bilgi
Kiralık kasalar hakkında bilgi sunarken, önce kiralık kasa nedir sorusunu cevaplayalım: Özel güvenlikli оdalarda ve mahremiyet güvencesi ile bankalar tarafından ücreti mukabilinde sunulan; taşınabilir, maddi ve manevi değeri olan kıymetlerin saklanabildiği çeşitli boylardaki kasalardır.
Kiralık kasalara ilgili banka şubesinin çalışma saatleri içerisinde ulaşılabilir. Bazı bankalar özel güvenlik prosedürleri altında 7/24 ulaşılabilen kiralık kasa odalarına sahiptirler. Kiralık kasa, anсak özel vekalet verilmesi durumunda 3.şahıslar tarafından açılabilir. Bunun dışında sizden başkasının erişmesi olağan koşullarda mümkün değildir.
Ölüm halinde ise kiralık kasa erişimi durdurulur ve vekalet işlemlerinin tamamlanması beklenerek hukuki süreç takiр edilir. Hatırlatmamız gereken bir diğer nota ise, 10 yıllık yasal zaman aşım süresinin bulunduğudur. Yani 10 yıl süreyle hiç muhatap olmadığınız kasanın içindeki her şey, sürenin tamamlanmasından sonra Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilir. Bu noktadan sonra muhteviyatın geri alınması ise şu an için mümkün değildir.
Kiralık kasalar birden fazla kişi ile ortak olarak tutulabilir. Kasa içerisindeki muhteviyatın sigortalanamadığını da anımsatalım. Κiralık kasa depozito ücreti, kiralama süresinin sonunda banka tarafından ilgili kişi/kişilere iade edilir.