Press ESC to close

Emekli İkramiyesinde Son başvuru günü 27 Ocak 2018

Kamuda 30 yıldan fazla çalışmış emeklilerin ek ikramiye almak için başvuru süresinin bitmesine kısa bir zaman kaldı. Başvurusunu yapan emekliler yıllık 3 bin 407 liraya varan ödemeden yararlanacak. Not: 3 bin 407 lira ek ikramiye verilecek en yüksek ikramiye tutarıdır, ikramiyeler derece, emekli olunan tarih ve makam gibi değişkenlere bağlı olarak değişmektedir.

Sayıları 400 bini geçen emekliyi ilgilendiren ek ikramiye ödemelerinde başvuru için son 1.5 aya girildi. Kamuda 30 yıldan fazla görev yapmış olup, ikramiyesini 30 yıl üzerinden alanlar, 27 Ocak’a kadar başvurursa ek ödeme alabilecekler. Eğer emekli vefat etmişse de yakınlarının bu süre içinde başvuru yapması şart (örneğin eşi veya çocuğu). Bu yılın başında yasalaşan torba kanun kapsamında 7 Ocak 2015’ten önce emekli aylığı bağlanan memurlara 30 yılın üzerindeki görevlerine karşılık emekli ikramiyesi ödenmesi imkânı tanındı. Memur emeklilerine 30 yılın üzerindeki her tam hizmet yılı için ödeme yapılması karara bağlandı. Düzenlemenin yürürlüğe girdiği 27 Ocak 2017’den önce başvuruda bulunup dava açmamış olanların müracaatları, yasanın yürürlüğe girdiği tarihte yapılmış sayıldı. Diğer emeklilere ise yasanın yürürlüğe girdiği 27 Ocak’ı takip eden 1 yıl içinde başvuruda bulunma şartı getirildi. Yani 27 Ocak 2018’den sonra artık başvuru hakkınız olsa da 1 yıllık süre tamamlandığı için bu haktan faydalanamazsınız.

Emekli İkramiyesi Nasıl Hesaplanıyor?

Ödenecek emekli ikramiyesi tutarı, emekli olunan tarihte geçerli olan katsayılara göre hesaplanıyor. İkramiye farkının ne kadar olacağı, memurun ne zaman emekli olduğuna, derece ve kademesine, makam veya görev tazminatı olup olmadığına bağlı olarak değişecek. 30 yılın üzeri görev ne kadar fazlaysa ve emeklilik tarihi 7 Ocak 2015’e ne kadar yakınsa ikramiye farkı da o kadar yüksek olacak. Her tam hizmet yılı için ödenecek ikramiyenin bir yıllık tutarı 50 liranın, ödenecek toplam ikramiye tutarı ise 100 liranın altında olmayacak. Yıllık ödenecek en yüksek emeklilik ikramiye tutarı ise 3 bin 407 lira.

Başvuru Tarihinden İtibaren 3 Ay İçerisinde Ödeme Yapılacak

Emeklilik ikramiyesinin 7 bin 500 liraya kadar olan kısmının başvuru tarihinden itibaren 3 ay içinde, varsa kalan kısmının ise ilk ödeme tarihinden itibaren hesaplanacak faiziyle takip eden yılın aynı ayında ödenmesi kararlaştırıldı. Yani size ödeme yapılan ödeme tarihinden tam 1 sene sonrası aynı günde varsa geri kalan tutar ödenecek. Mart itibarıyla başlayan ödemeler kapsamında müracaat eden ve başvurusu haklı bulunan 232 bin 506 kişiye SGK tarafından toplam 1.1 milyar lira ödeme yapıldı. Son günün 27 Ocak 2018 olduğunu hatırlatarak haberimizi noktalıyoruz.

Exit mobile version