Kara liste sorgulama, banka kara liste sorgulama nasıl yapılır, kara listede olup olmadığımı öğrenme, kara listede miyim öğrenme, kara listede olup olmadığımı nasıl öğrenirim ve merkez bankası kara liste sorgulama yöntemleri hakkında bilgiler haberimizde…
Değerli okurumuz hayatınızın bir döneminde ekonomik sıkıntılarınız nedeniyle bankalara olan kredi veya kredi kartı borçlarınızı ödeyememiş ve takibe düşmüş olabilirsiniz. Bankalara olan borçlarınızı ödeyemediğiniz de yasal takibe uğrarsınız ve bankalar sizi sorunlu müşterilerini aldıkları kara listeye dahil edebilirler. Kara listeye dahil edilirseniz uzun bir süre kredi veya kredi kartı gibi bankaların kredili hizmetlerinden yararlanamazsınız. Peki kara listede olup olmadığımı nasıl öğrenirim? Kara liste sorgulama nasıl yapılır? Banka kara liste sorgulama işlemi nasıl yapılır?
Banka Kara Liste Sorgulama Nasıl Yapılır?
Haberimizin hemen başında belirtmeden geçmeyelim bankaların kredi hizmetlerini kullanıyorsanız borçlarınızın tamamını düzenli olarak gününde ödemek zorunda olduğunuzu unutmamanız gerekiyor. Eğer ki kullandığınız ürünlerin (Krediler, Kredi Kartları, Mevduat Hesapları) ödemelerini gününde yapmıyor, düzensiz ödeme performansı gösteriyorsanız banka siciliniz bozulmaya başlayacaktır. Bu tarz işlemlerin devamında banka borçlarınız yasal takibe düşerse de artık sizin hakkınızda kara liste işlemi başlamış olacaktır. Eğer borçlarınız yasal takibe düşer ve ödeme yapmamaya devam ederseniz kara listeye girmiş olursunuz. Peki kara listede miyim nasıl öğrenebilirim?
Banka Kara liste sorgulama nasıl yapılır?
Ödeme performanslarınız ve tüm banka ürün kullanım detayları Merkez Bankası tarafından kayıt altında tutulmaktadır. Durum böyle olunca ödeme olumsuzlukları da Merkez Bankası tarafından kayıt altına alınacağından sorun yaşadığınız banka ve diğer tüm bankalar bu kara liste durumunu görecektir. Onun için ödemelerinizi düzenli olarak yapmanız ve kara listeye düşmemek için gayret göstermelisiniz. Eğer ki kara listeye düşerseniz bu durumun altından kalmak seneler sürecektir. Kara liste durumu sanıldığı kadar basit bir durum değildir. Merkez Bankası tarafından tutulan kayıtlar Findeks sistemi ile beraber tüm bankalara aktarılacağı için tüm bankalar tüm sicilinizi görecektir.
Kara listede miyim nasıl öğrenirim?
Kara listede olup olmadığınızı öğrenmenin birden çok yolu olduğunu söyleyelim. Mesela kara listede olup olmadığınızı bir banka başvurusu yaparak anlayabilirsiniz. Başvurunuz ön onaya bile düşmeden anında reddedilecektir. Eğer kara listede olduğunuzdan şüphe duyuyorsanız en yakın bankaya giderek banka çalışanları ile görüşebilir, kredi notunuzu ve kredi sicilinizin durumunu öğrenebilirsiniz. Banka çalışanı sizin kara listede olup olmadığınızı da görecektir. Öğrenmenin en basit ve ücretsiz yolu da budur. Bir diğer yöntem ise kredi notlarımızın kayıt altına alındığı ve tüm bankalar ile paylaşıldığı sistem olan Findeks sistemidir.
Findeks sistemi ile kara liste sorgulama: Eğer ki kredi kartı kullanıyorsanız 8 TL‘lik bir ödeme ile findeks.com üzerinden bankalar ile olan 5 yıllık geçmişinizi sorgulayabilirsiniz. Bankalardaki son 5 yıllık imajınızı findeks sayesinde öğrenebilir ve ücretsiz kara liste sorgulama yöntemlerinden birine başvurabilirsiniz. Aynı zamanda bu işlem sayesinde kredi notunuzu da öğrenebilirsiniz.
Kara listeden nasıl çıkabilirim?
Kara listeden hızlı bir şekilde çıkmak istiyorsanız öncelikle bu duruma düşmenize sebep olan tüm borçlarınızı kapatmanız gerekiyor. Geçmişten kalan borçlarınız varsa bunları sıfırlamadan kara listeden çıkamayacağınızı da unutmamalısınız. Sizin kara listeye girmenize sebep olan bu borçlar tamamen kapanmadan, bankaların sürekli takibi altında olacaksınız. Eğer borçlarınız avukata düştüyse hızlı bir şekilde avukatlar ile iletişime geçerek borçlarınızı ödeme yoluna gidebilirsiniz. Tüm uğraşlarınıza rağmen de kara listeden çıkamıyorsanız kara listede olanlara kredi veren bankalar isimli yazımızı okuyarak detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.