Konut Kredisi Talebim Neden Reddedilir ?

Eskiden olduğu gibi insanlardan borç alarak ya da para biriktirip bir ev sahibi olabilmek artık mümkün değil. Ne insanlarda verebilecek borç bir para var ne de insanların birikim yapabilecek olanakları. Bu nedenle de bankalara her dönem akın gittikçe biraz daha fazlalaşıyor. Ancak burada güzel olan şeyin bankaların artık özellikle konut kredisi konusunda müşterilerine çok fazla sorun çıkarmıyor olması. Hatta birçok banka konut kredilerinde kampanya ve de fırsat gibi pek çok alternatifler geliştirmiş durumda. Ancak bu demek değil ki bankalar her isteyene kredi kartı vermek zorunda. Üzülerek söylemek gerekiyor ki bankalar bazı müşterilerini riskli gurupta gördükleri için kredi verme konusunda çekinceli davranıyorlar.

Peki, bu durumun nedeni nedir? Yani banka sizi neden riskli müşteri grubu içerisine dahil ediyor. Hemen açıklayalım; çünkü müşterinin kredi notu kredi alınabilmesi noktasında bir parametre olarak değerlendiriliyor. Eğer ki kredi notunuz düşükse o zaman banka sizi direk olarak riskli gruba dahil ediyor. Bu durumda bankanın kredi verip vermemesi kendi inisiyatifine bağlı ancak genelde bu durumda kredi talebi olumsuz olarak yanıtlanıyor. Bu durumda müşterinin endişesi doğrudan artıyor. Kafadaki soru ise acaba kredi talebim reddedilirse ne yaparım.

Bu durum bundan sonra kredi alamayacağınız anlamına gelmeyecektir. Aşağıda yeniden kredi talebinizin olumlu sonuçlanabilmesi için gerekli olan noktaları sizinle paylaştık.

Kredi Notu Durumunuz Nedir?

İlk kredi talebiniz olumsuz sonuçlanmışsa o zaman kredi notunuzun yeniden gözden geçirilmesi gerekir. Bunun için ilk yapmanız gereken şey kredi notunuzun durumu hakkında bilgi sahibi olmak. Bankalar kredi notunu belirlerken Türkiye ortalamasını baz alırlar. Eğer ki siz bu oranın altında bir ödeme işlemi gerçekleştiriyorsanız o zaman kredi notunuz da düşecektir. Bunun için ödemelerinizin yeniden düzene konulması gerekir. Sitemizde yer alan kredi notu yükseltme taktiklerine bakarak kredi notu yükseltme işlemlerinizi kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Kredi notu öğrenildiğinde sonuç normal çıkmış ise bu kez bakılması gereken diğer kriter gelir-gider oranıdır. Bu oranın da belli sınırlar içerisinde olması gerekir. Özellikle de faturalar, kredi kartları ve diğer krediler bu durumda etkileyici faktörler olarak bilinmektedir. Eğer ki borçları var ve taksitleri gelirleri tarafından karşılanamayacak düzeydeyse bu durumda da risk grubuna dahil edilecektir. Bu nedenle de konut kredisi kullanılmak isteniyorsa gelir-gider dengesinin mutlaka uyumlu olması gerekir.

Kredi Raporu Ne Demek?

Kredi raporu Türkiye’de hizmet veren dokuz banka tarafından kurulmuş olan kredi kayıt bürosu tarafından düzenlenmektedir. Amacı ödemelerin zayıf olmasına neden olan faktörlerin bulunmasıdır. Eğer ki aksamalar ya da faize giren taksitler gibi durumlarda insanların kredi notuna bu durum etki eder. Ancak önce kötü olan bir kalem daha sonrasında düzelme gösterilirse burada kredi notu da yeniden düzenlenir ve yukarı doğru çekilir. Bu insanların kredi talep etmelerinde ve cevap verilmesinde önemli bir etkendir.