Kredi ve Kredi Kartı Borçlarından Kurtulma Formülü

Kredi ve kredi kartı borcundan en az hasarla kurtulmak için izlenmesi gereken yollar konusunda çok farklı çözüm yolları önerilebilmekte.. Ancak bu borç yükünden en az hasarla kurtulmanın yolu yine bankalardan geçiyor. Bildiğiniz gibi Eylül ayında kredi ve kredi kartı borçlarının yeniden yapılanmasına ilişkin bir yasa çıkmıştı. Bu yasaya ilişkin bankalar 72 aya varan vadelendirmelere ye borç yapılandırmalarına başladılar…

Bankalar Eylül ayında çıkan yasanın ardından kredi ve kredi kartı borçlarını 72 aya varan vadelerle yapılandırmaya başladı. Vatandaşın ilgisi yoğun. Sonuçta bu yasa, 250 milyar liralık kredi ve kart borcunu kapsıyor. 72 ay çok cazip bir vade. Ancak evdeki hesabı iyi yapmak gerekiyor. Aksi durumda, ‘Borçtan kurtulacağım, taksit ödemelerini azaltacağım’ derken daha yüksek maliyetler çıkabilir. Peki ne yapmalı? Borçtan en az hasarla kurtulmak için izlenmesi gereken yolları sizin için derledik!

TEK BANKAYA TOPLA

Bütün borçları bir bankada toplayın. Bu işleme borç transferi deniyor. Eğer farklı ödeme tarihleri olan ve bütçenizi zorlayan birden fazla kredi ve kredi kartı borcunuz varsa bu seçenek iyi yol olabilir. Transfer esnasında borçların aktarıldığı bankadan alınan destek ile mevcut borçlar kapatılır. Böylece taksitleri tek bir günde ve belli bir tutarda ödeyebilirsiniz. Transfer yapacağınız bankanın teklifini iyi hesaplayın.

GECİKTİREN YANIYOR

Kredi kartının sadece yüzde 30-40’lık asgari ödemesini yapıyorsanız, geri kalan tutara her ay yüzde 2.02 faiz biniyor. Asgari ödeme tutarını da ödeyemediğiniz durumda yani tüm taksidi geciktirdiğinizde gecikme (temerrüd) faizi yüzde 2.52’ye çıkıyor. Bankalar kart borcunu yüzde 1.79-2.02 aylık faizle yapılandırıyor. Yıllık maliyet vergisiyle yüzde 30. Tüketici kredi faizleri yüzde 1.14’ten başlıyor ve vadesi 48 ay.

YARI YARIYA AVANTAJ

Kart ve ek hesap borcunu yeniden yapılandırmak bu yüzden çok maliyetli. Bankacılar, bu durumdaki kişilere tüketici kredisi kullanmayı öneriyor. Bu şekilde faiz maliyetinden yarı yarıya kâr etmek mümkün. Tüketici kredisini aynı bankadan alacağınız gibi farklı bir bankadan da çekebilirsiniz. Krediyi alıp, tüm kart borcunu kapattıktan sonra sadece kredi borcunu ödersiniz. Böylece kart limitiniz de serbest kalır.

VADEYİ UZATIP FAİZ YÜKÜNE GİRME

72 ay vadenin cazibesine hemen kapılmayın. İyi hesap edin. Vade uzadıkça cepten çıkan para artacak, faizler de daha yüksek olacak. Halihazırda ödeyebildiğiniz bir krediyi ‘72 ay vade var’ deyip, yapılandırmak kârlı değil. Örneğin; 1000 lira taksit ödüyorsanız, 12 ay taksidiniz kalmış ve bu sizi zorluyorsa bunu 72 aya uzatmaya gerek yok. 36 aya uzatıp 450 lira ödeyin ama 72 ayın faiz yüküne katlanmayın.

GECİKTİRİYORSAN MUTLAKA YARARLAN

Yüksek faizli kredi almışsanız veya her ay gecikmeli ödeme yapıyorsanız, borcu borçla çeviriyorsanız yapılandırmayı tercih edin. Geciken her borç ekstra yüzde 30 daha fazla faiz yükü demek. Bu tür borçlar için taksidi uzatıp, aylık ödeme tutarlarını aşağı çekmek en avantajlı yol.

KONUT KREDİSİNE DİKKAT

Konut kredilerinde refinansman (yeniden yapılandırma) yapmayan bankalar var. Tüketicilerden bu konuda yoğun şikayet geliyor. Ancak yapılandıran da var. Biraz araştırmak gerekiyor. Üstelik güncel faiz uygulanıyor. Konut kredi faizleri yüzde 0.90’a kadar indi. Yüzde 1.10 ve üzeri faizle kredi alanlar varsa önce kendi bankasına, olmazsa diğer bankalara veya mortgage şirketlerine başvurup daha az taksit ödeyebilir.

Kaynak : Posta