300 Koyun Hibe Projesi Ayrıntıları

Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığının başlattığı 300 koyun projesiyle köye dönüş düşüncesi akıllarda yer etmeye başlarken, bir başka proje olan genç çiftçi çalışmasındaysa 2018 için hibe kredinin 50 bin TL olması gündemde.

300 Koyun + Asgari Ücret + Sigorta

Köye dönüşü cazip hale getirmek için; 300 koyun + asgari ücret + sigorta projesi büyük ses getirdi. Köyünde arazisi olan tapusunu ipotek ettirecek 300 koyun için.

Etine, kilosuna göre değişse de ortalama bir koyunun fiyatı 600 TL. Bu hesapla 300 koyunun maliyeti yaklaşık 180 bin TL yapıyor. Koyunlardan elde edilecek kuzular devlete satılabilecek.

İki Yılda Kara Geçmek Mümkün

Kuzunun canlı kilo fiyatı 15 ile 17 TL arasında. Yani 20 kiloluk bir kuzu 300 TL yapıyor. 300 kuzu devlete satıldığında 90 bin TL kazanmak mümkün. Yani kendi işinin patronu olanlar iki yılda kara geçebilir.

Koyun projesi gibi köye dönüşü hızlandıracak bir başka proje daha var, Genç Çiftçi Projesi. 2 yıldır o hibe kredi veriliyor. 30 bin TL olan genç çifti projesi hibe kredisi 50 bin TL olması gündemde.

Köye Dönecek Çiftçi Gence “Hibe Kredi”

Halihazırda 30 bin TL verilen genç çiftçi hibe kredisi 50 bin TL’ye çıktığında, genç çiftçi yedi baş dana daha fazla alabilecek. Küçükbaş hayvancılık için ise o rakam 40 fazla koyun. Kaz, hindi ve ördek içinse en az 400’er hayvan alımı yapması mümkün olacak.

Çalışanlar ve Öğrenciler Projenin Dışında

Geçtiğimiz yıllarda bakanlığa başvuru yapıp projeleri kabul edilmeyenler bu sene yeniden başvuru yapamayacaklar. Çalışanlar ve öğrencilerde projenin dışında. 41 yaşından büyük olmamakta zorunlu.

Üç Sene Aynı Adreste Ekim Yapılması Gerekiyor

Krediyi alan, tarım yapmak isteyen üç yıl boyunca aynı adreste ekim yapacak. Hayvancılık yapanlarsa üç sene boyunca hayvanlarını satamayacak. Yine üç yıl boyunca projeler Başbakanlıkça denetlenecek. Bir başka iş yapana ceza uygulanacak. Belli ki kredilerle, hibelerle köye dönüşü daha cazip hale getirmek için bakanlık her çabayı ortaya koyacak.