Bankalar hizmet gelirleri kısılınca faiz gelirine yöneldi. Kredi pazarlayan finansçılar, ‘ihtiyacım yok’ diyen müşteriye bile faizden gelir elde etmek için “Çekin bir kenarda dursun” demeye başladı.
Bugün’ün haberine göre, bankalar ihtiyacı olmayan müşteriye bile kredi satarak faiz gelirini artırmak için kolları sıvadı. Son dönemde birçok bankanın çağrı merkezi çalışanları vatandaşları arayarak telefonla kredi pazarlamaya başladı.
Doğrudan “Size nakit kredi verelim diyen de var kredi kartınızdan nakit para çekmek ister misiniz” diyen de. Bugüne kadar hiç kredi kullanmamış kişiler aramada öne çıkarken, kredi borcunu yeni kapatmış kişiler de potansiyel müşteri olarak değerlendiriliyor.
7,4 milyon kişi arandı
Kredi satışı için yapılan aramalardaki artış rakamlara da yansıdı. Bankacıların satış amacıyla ulaştığı müşteri sayısı yılın ilk 3 ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 53,15 artarak 4 milyon 865 bin 567’den 7 milyon 451 bin 688’e çıktı. Bu müşterilerin yüzde 60’ına ulaşıldı. Yapılan görüşmelerin ortalama konuşma süreleri ise 138 saniye oldu.
Faiz başlıyor
Bankalardan gelen kredi pazarlamasıyla ilgili telefonlara ‘evet’ derken üç kere düşünmek gerekiyor. “Hazır krediniz var, kullanmasanız bile bir
kenarda dursun.
Zaten 14 gün içinde vazgeçebilirsiniz. Bu hesap için bir de kredi kartı gönderiyoruz’ şeklinde telefon eden bankalara, ‘Evet’ dediğinizde taksimetre çalışmaya başlıyor.
Kredi kartına tanımlı değil
Şirket sahipleri, acil ihtiyaçlar için yedekte paranın olmasını tercih ettiği için bunun kredi kartına tanımlı bir limit olduğunu ve harcama yapılmadığı takdirde faiz işlemediğini düşünerek kabul ediyor. Ancak ay sonu gelen ödeme tablosuyla şok oluyorlar. Görüşme telefonla olduğu için çok fazla detay soramayan tüketici, faizin hesap açıldığı andan itibaren işlemeye başladığının farkına varamıyor.
6 ayın bilançosu 52 milyar lira
Bankaların kullandırdığı kredi miktarına baktığımızda da bu yıl kredi iştahının yüksek olduğu gözleniyor. Yılın ilk 6 ayında kredi kartları ve taksitli ticari krediler de dahil kullandırılan kredi miktarı 52 milyar 130 milyon 178 bin liraya ulaştı. Çekilen kredilerin 13 milyar lirası konut, 812 milyon lirası taşıt, 6 milyar 589 milyon lirası tüketici, 27 milyar 379 milyon lirası taksitli ticari kredi ve 4 milyar 297 bin lirası kredi kartlarından oluştu.
kaynak: zaman.com.tr