Zorunlu BES Nasıl İptal Edilir?

Zorunlu BES Nasıl İptal Edilir? Zorunlu bireysel emeklilik sisteminin 1 Ocak 2017 tarihi itibariyle uygulanmaya başladı fakat iş yoğunluğu ile birlikte bazı çalışanlar için 1 Nisan 2017 sonrasında uygulanmasına karar verilmişti. Bu kararla birlikte; 250 ‘den fazla çalışanı olan işletmeler ve yine kamu personelinin zorunlu bireysel emeklilik sistemine girişleri 1 Nisan 2017 tarihi itibariyle başlamış oldu.

Zorunlu BES sistemine girmek adından da anlaşılacağı üzere zorunlu, ancak zorunlu bireysel emeklilik sisteminde kalış ise zorunlu değil. Kanun kapsamında zorunlu bireysel emeklilik sistemine dahil olan çalışanlar istemeleri halinde zorunlu BES‘i iptal edip sistemden ayrılabiliyor. Peki zorunlu BES nasıl iptal edilir haberimiz içerisinden detaylarına erişebilirsiniz.

Zorunlu bireysel emeklilik sistemine dahil olanların sistemden çıkış için 2 aylık bir süresi var. Bu süre zarfında sistemden çıkmak isteyenler herhangi bir kayıp yaşamadan ayrılabiliyor. 2 ay sonrasında da bireysel emeklilik sisteminden çıkış mümkün ancak bu durumda bireysel emeklilik şirketleri, emeklilik sözleşmesini sonlandıran kişilerden, sözleşme ücreti, sözleşme iptal ücreti, vs. gibi çeşitli isimler altında kesinti yapabiliyor. Bu kesinti maalesef 4 – 5 aylık prim ödemesine denk gelebiliyor. Dolayısıyla zorunlu BES‘inizi iptal ettirecekseniz bunu 2 ay içerisinde yapmanız gerekmektedir.

Zorunlu BES Sistemden Nasıl Çıkılır?

Zorunlu BES sisteminden çıkış için yapılması gereken işlemler kolayca tamamlanmaktadır. Öncelikle hangi bireysel emeklilik şirketinden zorunlu BES‘e dahil olunduğu öğrenilmelidir. Daha sonrasında ise; bu emeklilik şirketinin İnternet sitesinden zorunlu BES iptali için ayrılma formu temin edilmelidir. Bu formun yazıcıdan çıktısı aldıktan sonra form doldurup isim ve imzalama sonrası bu formu ya ilgili bireysel emeklilik şirketine fakslamalı, ya da tarayıcınız varsa tarayarak e-posta ile göndermeliyiz. Hangi e-posta adresine göndereceğinizi öğrenmek için ise yine bireysel emeklilik şirketinin müşteri hizmetlerini arayıp öğrenmek daha doğru olacaktır. Değerli okurumuz iptal işlemlerine başlamadan önce yine de bireysel emeklilik şirketinin müşteri hizmetlerini arayarak zorunlu BES‘ten çıkmak istediğinizi söyleyebilir, buradaki görevlinin tarif edeceği şekilde iptal işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Muhtemelen bu görevli tarafından da söylediğimiz iki yöntemden birisi size tarif edilecektir.

Zorunlu BES Kesintisi Nasıl Öğrenilir?

Maaşınızdan BES kesintisi başlayıp başladığını öğrenmek için öncelikle maaş bordronuzu iyi incelemelisiniz. Çünkü maaş bordrolarında tüm kesinti ve gelirler ayrıntılı bir şekilde yazdığı için zorunlu BES kesintisi de yazacaktır. Zorunlu BES kesintisi priminin kesildiğini eğer maaş bordrosundan anlayamıyorsak; bu durumda çalıştığımız yerin muhasebesi ya da insan kaynakları ile irtibata geçilebilir.

Haberimiz içerisinde yer alan yöntemlerin yanı sıra aynı zamanda E Devlet sistemine giriş yapıp, buradan da herhangi bir emeklilik bünyesinde emekliliğimizin olup olmadığı ve yine hayat sigortanız bulunup bulunmadığı gibi hususlarda da sorgulama yapabilirsiniz. Burada hangi şirketten BES yapıldığı da yazacaktır.