Kredi borcundan hapse girilir mi ? Kullanılan tüketici kredilerinin borcu, 90 gün boyunca ödenmediği zaman bankalar yasal takip başlatır. Bu yasal takip süresinde kredi ödenme işlemi gerçeklemediği zaman, borcun tahsili için icra işlemleri başlar. Yapılacak icra işlemine rağmen borçlunun üzerinde kayıtlı haciz yapılacak her hangi bir malı yoksa kredi borcundan hapse girer mi? Haberimiz içerisinde bu konuyu incelemeye çalışacağız.
Bankalar, icra takibi başlattığı kredi borcu için dosyayı icra müdürlüklerine gönderir. İcra müdürlükleri borcun 1 hafta içerisinde ödenmesi için borçluya ihtarname gönderir. 1 hafta içerisinde ödenmeyen borç sonrası, borçludan mal beyanında bulunulması istenir. Yapılacak mal beyanı sonrası, borçlunun haciz yapılacak hiç malı yoksa borçlu hapse atılamaz.
Bu durumda, icra memurları veya banka yetkilileri borçluya borç ödeme taahhüt imzası attırmak isterler. Borçlu o taahhütnameyi imzalamaz ise hapse girmez. Ancak taahhütnameyi imzalarsa ve yine borcunu ödemez ise alacaklı vekilleri isterler ise o zaman hapse girme şansı vardır. O taahhütnameyi imzalanması için hiç kimse borçluya baskı yapamaz. Anayasamızın 38. Maddesi 8.fıkrası gereği ‘’ Hiç kimsenin yalnızca sözleşmeden dolayı hükümlülüğünü yerine getiremediğinden dolayı özgürlüğü alıkonulamaz’’ maddesi çok açık ve net bir şekilde ödenmeyen borçlardan dolayı kimseyi hapse atılmaz demektedir. Bir hatırlatmak daha yapmak da fayda var.
Eskiden mal beyanında bulunmayanlara 1 hafta hapis cezası uygulanıyordu. Yeni çıkan yasayla beraber o hapis cezası da kaldırılmıştır. Borçlunun, ödeme taahhütlünde bulunması ve borcunu ödememe sonrası, en fazla yatacağı hapis süresi de 3 ay olduğunu belirtmek isteriz. Tabi bu süre içerisinde borç ödenir veya tekrar ödeme taahhüdünde bulunursa o zaman tahliye edilir.
Yeni yasaya göre eve gelen hacizde, ailenin yaşaması için uygun görülen kanepe, koltuk, çamaşır makinesi, buzdolabı gibi mallar lüzumlu mallar olarak görülmüş ve haciz yapılmasına müsaade etmemiştir. Ama ihtiyaç fazlası olan ve lüzumlu mallardan iki tane varsa ( 2 buzdolabı, 2 çamaşır makinesi, 2 televizyon gibi ) o zaman o fazla mallar haciz yapılır. Yine evde altın, antika, değerli taş gibi kıymetli eşyalar haciz yapılabilmektedir.
Kredi borcundan hapse girer mi? haberimizde son olarak, Bankalar tahsil edemediği haciz işlemleri sonrası adeta pusuya yatarlar. Borçlunun üzerine alacağı mal – mülk veya SGK kayıtlı bir işe girdiği zaman hemen devreye girerler ve haciz işlemine kaldığı yerden devam eder.